Välj en sida

#378 - Pyramidal eller Polariserad träning, vad är bäst?

Publicerat 2022-12-28

Introduktion

Träningsintensitet och hur man fördelar den under sitt träningsår är ett hett debatterat ämne. Det har under de senaste åren kommit en rad studier som visat på fördelarna av en mer polariserad intensitetsfördelning. Dvs majoriteten av träningen läggs i den lugna zon 1 intensiteten och en liten men betydande del i högre intensitetsoner. Något som idrottare och tränare har genomfört under lång tid om man studerar träningsdagböcker.  

Trots bevis för den polariserade träningens fördelar är detta inte det enda sättet att nå resultat, ej heller alltid det mest effektiva. Med stor sannolikhet är det flera parametrar som spelar roll när man ska välja intensitetsfördelning till ett träningsupplägg. Detta diskuterar vi i veckans podd utifrån två olika studier: 

Först ut har vi Polarized and Pyramidal Training Intensity Distribution: Relationship with a Half-Ironman Distance Triathlon Competition från 2019. 

I den andra studien Effects of 16 weeks of pyramidal and polarized training intensity distributions in well- trained endurance runners kollade man istället på mer vältränade idrottare.

Huvudområden

Tidsschema:

02:30 Vad är skillanden mellan pyramidal och polariserad träning? 

05:45 Intensitetszoner 

11:02 Polariserad eller pyramidal träning på motionärer inför en halvironman

20:15 Studie på vältränad löpare, vilken intensitetsfördelning är bäst för dom? 

Läs artikeln: