Välj en sida
Har du bestämt dig för att det är dags att skida de där berömda 9 milen mellan Sälen och Mora så ska du ha all cred i världen för detta. Oavsett om det är första eller 31 gången. Du vet väl att det krävs lite energi för att komma alla 9 mil?  Ligger du och siktar på en sub 5-tid med ett konstant stakande så stannar du kanske inte och tar en fikapaus i Evertsberg. Men energi bränner du ändå, låt mig presentera den energin som förbränns i form av kanelbullar och blåbärssoppa. Bara för att det är roligare och mer praktiskt relevant som energivaluta under Vasaloppet.
 

Siffror

Kaloriförbränning (kcal)

Kvinna 55-65kg som skidar i 13km/h konsumerar cirka 900kcal i timmen (840-990kcal/h). Man 75-85kg som skidar i 13km/h konsumerar cirka 1200kcal i timmen (1140-1290kcal/h).

Energin i maten

Kanelbulle (100gr) 325-350kcal. Vasaloppskanelbullarna väger cirka 60 gram vilket motsvarar 195-210kcal. För enkelhetens skull räknar vi på 200kcal/bulle Blåbärssoppa (Ekströms) – 50kcal/dl blåbärssoppa

Men alla bränner väl olika mycket?

Både ja och nej. Vi börjar först och främst med en tid, låt oss fortsätta räkna på att du snittar 13km/h. Det innebär att de där 9 milen kommer ta i runda slängar 7 timmar att åka. Energivalutan för ett givet arbete är tämligen konstant, räknar vi på att du är riktigt duktig på din skidåkning och skidar in i Mora på 5 timmar och 30 minuter så kommer du ha förbrukat mer energi varje timme jämfört med din granne som skidar in på 7 timmar, men i gengäld skidar du under en kortare tid. Så summerat så går det i princip åt lika mycket energi för dig som snabb skidåkare jämfört med din lite långsammare granne, så länge sträckan är densamma. Vi ska inte dyka djupare i det här utan går nu raskt över till våra kanelbullar igen.

Förbränning

Räknar vi lite så kan vi komma fram till att en 65kg person förbränner  6930kcal under 7 timmars aktivt skidande, medans personen på 85kg behöver 9030kcal över samma tidsperiod med samma tempo. Räknar vi om energiförbrukningen till den berömda Vasaloppsvalutan för energi så motsvarar detta 35 respektive 45  förbrända kanelbullar. Varje kanelbulle sköljs givetvis ner med 1,2dl blåbärssoppa, vem vill ha en torr mun? Då hamnar vi på 27, respektive 35 kanelbullar som vardera sköljs ner med 1,2dl blåbärssoppa.
Det här var mest en rolig beräkning för att visa lite på hur mycket kanelbullar du kan äta med gott samvete under Vasaloppet. Så lite beroende på kroppsvikt kan vi säga att du kan äta 4-5 kanelbullar i timmen och skölja ner dessa med 5-6 dl blåbärssoppa och ändå hålla kroppsvikten stabil. Nu vet du precis som jag att du troligtvis inte faller ihop om du bara får i dig 3 kanelbullar i timmen, det finns lagrade reserver i form av fettsyror och muskelglykogen som kroppen kommer använda som bränsle också.

Kontrollerna

Vi tar en snabb koll på vart kontrollerna finns också. Tittar vi in på Vasaloppets hemsida så hittar vi en lista över alla kontroller. Det är någonstans mellan 10-13km mellan varje kontroll, vi räknar vidare på skidåkaren som stakar sig framåt i 13km/h och konstaterar då att det är ungefär 1 timme mellan varje kontroll. Detta innebär att vid varje kontroll får du vackert smuggla med dig 4-5 kanelbullar och 6-7dl blåbärssoppa för att hålla energibalansen på topp. Det är här någonstans man börjar inse att extra energitillförsel av något slag är ganska vettigt. Allt är givetvis baserat på vilka mål du har med loppet, men ska du kunna njuta av det maximalt så är energiförlust och trötthet en liten bov som vi gärna undviker. Så tänk nu på ditt intag –  1 kanelbulle och 1,2dl blåbärssoppa var 10:e – 15:e minut genom hela loppet ;). Som en notis så hade det behövts en halv miljon kanelbullar och 75.000 liter blåbärssoppa under Vasaloppet för att alla skulle kunna hålla energibalans, förutsatt att de  endast äter kanelbullar och dricker blåbärssoppan som serveras på plats.

Referenser

Abrahamsson, L., Andersson, A., Becker, W. och Nilsson, G. (2006). Näringslära för högskolan. Stockholm: Liber http://www7.slv.se/Naringssok/

Umara + Prestera Mera = Awesome


Tack till dig.
 Umara är den sponsor som gör det möjligt för oss att driva Prestera Mera och därigenom hjälpa dig.

Gillar du Prestera Mera så berätta det för oss i en kommentar eller lämna en recension på iTunes. Besök gärna också Umara och testa deras produkter. Det hjälper oss att hjälpa dig.

#16 Hur många kanelbullar behövs under Vasaloppet?

av Tommy & Simon Tid att läsa 4 min
4