Välj en sida

Först tar vi Tarahumara-indianernas Iskiate/Pinole, Kenyanernas Ugali och sedan Rune Larssons ”Runekakor” och förklarar vad dessa tre egentligen är. Därefter kommer en kvalitativ jämförelse med avseende på energiinnehåll och fördelning av energikällor. Läs och förvånas.


Tarahumaras löparkost

Christopher McDougall släppte sin bok ”Born To Run” för några år sedan, varvid en barfotavåg svepte över USA och snart därefter även Sverige. Har du nu inte bott under en sten de senaste åren har du säkerligen hört talats om boken någon gång. Tarahumara-folket som är den löparstam som McDougall skriver om i sin bok hade sin egna energidryck Iskiate så den måste vi givetvis kika närmare på.
Att många företag har skott sig på den ökade populariteten från Chiafrön, som är en av ingredienserna i Iskiaten, är kanske ingen kioskvältare. Ärligt talat, hur många av oss hade ens hört talats om chiafrön för 10 år sedan? Har du någon gång druckit den tjockflytande iskiaten bestående av vatten, chiafrön, honung och citron och sedan sprungit så har du säkerligen upplevt en väldigt orolig mage. En så stor mängd kostfiber från chiafrön får magen och tarmarna att arbeta lite extra och tiden till nästa toabesök minskar, detta är dock inget som nämns i boken, vissa detaljer undanhålls av förklarliga skäl 🙂
Umara Polenta
En mer vanligt förekommande energikälla från Tarahumara är deras Pinole bestående av rostat majsmjöl blandat med kakao, socker, kanel och/eller vaniljpulver samt övriga örter/frön så som chiafrön/senapsfrön. Mjölblandningen mixas ihop med vatten till en grötliknande konsistens.
I boken beskriver McDougall hur Tarahumarafolket springer med Iskiate/Pinole-blandningen i en läderpung hängandes från bältet, som
de blandar med vatten som de finner utefter vägen.

Sydafrikansk löparkost

Simon har spenderat några månader av sin livstid ihop med Kenyanerna, levt nära inpå dem och sprungit tillsammans med dem och samlat ihop åtskilliga löparhistorier som kanske kan bli en egen framtida artikel. Precis som Tarahumarafolket äter mycket majsbaserad mat så gör Kenyanerna detsamma. Ugali, som är en av deras främsta energikällor är en gröt bestående av majsmjöl blandat med vatten. Både Tarahumarafolket och Kenyanerna konsumerar ordentliga mängder kolhydrater och då främst majsbaserade.
marathon-498500_640Den mängd kolhydrater i kosten som Svenska Olympiska Kommittén (SOK) och Riksidrottsförbundet (RF) rekommenderar för idrottare, vilket är runt 8-12gr/kg kroppsvikt är vad Kenyanerna får i sig via sin vanliga kost (1, 2).
Bland några av de vanligare livsmedlen har vi ett dagligt snittintaget per person på 200gr majs, 120gr vete, 50gr ris och 50gr banan varje dag. Bara här har vi 420gr kolhydrater, och utslaget på en snitttvikt på 60kg blir detta runt 7gr/kg kroppsvikt (3).

Rune Larssons löparkost (nåja, kakor i alla fall)

Rune Larsson är en av Sveriges mest kända långdistanslöpare och äventyrare. Han kommer från den lilla orten Sjuntorp bara någon mil från där Tommy växte upp. Ett av hans senare större äventyr 2011 var då han, tillsammans med Susanne Johansson från Halmstad (Umaras hemort – börjar du se sambanden?) sprang 400 mil från Portugal hem till Sverige. Mycket finns att säga om honom, men mycket är redan sagt så jag vandrar raskt över till hans ”Runekakor”. Han kallar dem för energikakor, men i folkmun är de mer kända som Runekakor.
De består av 8 delar havregryn,  1 del sirap, 1 del socker och 1 del grädde (Gissningsvis 40%-ig). Han beskriver själv kakornas uppbyggnad som ”havregryn som du limmar ihop med knäck och sedan bakar i ugnen”.

Är det någon skillnad i energi mellan Ugali, Iskiate, Pinole och Runekakor?

Måttangivelserna är i gram per 100gr färdig vara.
Makronutrient i gram/100gr Runekakor Pinole Ugalimjöl Ugali Iskiate
Energi (kcal) 368 332 350 84 13,5
Kolhydrater 62 62,5 73 18 4
Protein 10,2 7 8 2 0,2
Fett 8,6 2,8 1 0,3 0,1
Kostfiber  7  6,5  5  1  0,6
Angivelserna för Pinole är i energibarsformat där de Pinolen bakats i ugnen precis som Runekakorna. Att energin är mycket högre i dessa är ju då givetvis för att vattenmängden är mindre. Siffrorna kan i större grad ställas mot varandra när de jämförs i procentandelar. Då kan vi nämligen ignorera vätskemängden och bara ställa energikompositionen i förhållande till varandra (vilket är syftet med denna artikel).Iskiate-Ugali-tabell
Som du kan se så är det ingen större skillnad i energifördelning mellan de olika livsmedlen. Kolhydratmässigt ligger de på mellan 75-90% med allt mellan 1-20% fett och 5-10% protein. Fettet springer iväg lite på Runekakorna på grund av grädden. Men ska man springa 400 mil vill man ha väldigt energitäta kakor, dessutom sprang han knappast på någon högre intensitet över så lång tid vilket gör att fetter har lite mer betydelse i hans fall.

Slutsats och praktiska tips

Är du nyfiken av dig och sugen på att blanda en egen Ugali, Iskiate, Pinole eller baka Runekakor så kör på bara. Kommentera gärna med ditt favoritrecept i kommentarerna så kanske vi kan skapa en kokbok för prestation framöver 🙂

Det är inga magiska livsmedel/maträtter. Chiafrön är rika på kostfiber och supernyttigt i en blandad kost. Vi svenskar är lite dåliga på att få i oss fibrer. Men undvik stora fiberintag i anslutning till träning/tävling för magens skull.


 

Energi från Runekakor, Iskiate, Pinole eller Ugali?

av Tommy & Simon Tid att läsa 4 min
0