Välj en sida

Har du en aning om vad du ska stoppa i dig när du passerar den där vätskestationen? Det finns givetvis både för- och nackdelar med de olika serverade dryckerna. Vi har gjort en jämförelse mellan några av de vanligaste tävlingsdryckerna som serveras runt om i Sverige. Dryckerna analyseras ur ett idrottsprestationsperspektiv för dig som deltar på loppen. Sitter du hemma i soffan är vårt råd att du ska undvika sportdryck, läsk och andra energirika drycker.

Dryckerna som jämförs är:

  • Vatten
  • Coca-Cola
  • Kokosvatten
  • Sportdryck
  • Saft
  • Resorb

Jämförelsen är gjord baserad på några huvudfaktorer: Kolhydrater, Mineralsammansättning och Pris. Nu betalar du inte själv priset för det som serveras under tävling, mer än indirekt via anmälningsavgiften. Men pris är ändå roligt att ha med i jämförelsen.


Vatten

 

Fördelar

En lättdrucken och riktigt bra törstsläckare. Går även utmärkt att hälla över sig för att få en tillfällig svalka. Kostnadsmässigt så vinner vatten stort då det i princip är gratis.

Nackdelar

Ger varken energi eller mineraler och riskerar att urlaka salter och mineraler om du endast dricker vatten samtidigt som du svettas mycket.

Coca-Cola

cocacola

Fördelar 

Tillför energi och lite mineraler (exakt mängd okänd). 10,6gr socker per deciliter ger då ca 15-20gr kolhydrater per servering utefter loppet vilket kan vara ett väldigt behövligt energitillskott. Du får även en liten liten dos koffein (10mg/dl) som kan hjälpa något. Mängden är dock såpass liten att effekten troligtvis är försumbar förutsatt att du inte väger runt 5kg 🙂

Nackdelar

Huruvida det är positivt att stödja Coca-Cola koncernen i sig kan diskuteras. Vi anser det dock vara negativt och lägger därför punkten här. Priset ligger på runt 10kr/liter för 1,5l-flaskorna, per servering landar då priset på 1,50-2 kronor och du får då ca 10gr/kolhydrater per krona. Kolsyran hamnar här som en punkt då kolsyrad dryck dels är svårare att dricka snabbt och dels ökar på oroligheterna i magen vilket för många är ett bekymmer. Avslagen cola rekommenderas om den serveras under tävling.

Kokosvatten

 

Fördelar

Lättdrucket (även om många ogillar smaken) och innehåller en del mineraler som du förlorar via svett samt hjälper till med elektrolytbalansen bättre än enbart vatten.

Nackdelar

Mineralsammansättningen är väldigt skev jämfört med svettens mineralsammansättning. Svett innehåller väldigt mycket natrium och lite kalium medan kokosvatten saknar natrium och är väldigt rikt på kalium. Det finns kokosvatten för idrottare där tillverkaren har tillsatt natrium. Du kan givetvis själv salta kokosvattnet hemma i köket om du vill, men huruvida tävlingsarrangören har saltat det serverade kokosvattnet vet jag inte. Kokosvattnet finns både med och utan kolhydrater/socker. Om varianten som serveras är sötad hjälper den till med energin, jag råder dig att dubbelkolla med arrangören för att vara säker på vad som serveras.

En nackdel kan ju även vara det hiskeliga priset på 45kr/liter och uppåt. Med sitt innehåll av 5gr kolhydrater per deciliter så får du cirka 1gr kolhydrat per krona.

Sportdryck

Sporten-produktbild

Fördelar

Ersätter kolhydrater och de salter/mineraler som du förlorar vid aktivitet.

Nackdelar

Kan ge orolig mage om du är väldigt ovan eller dricker i för stora mängder. En del sportdrycker ger också en lite sötsliskig smak i munnen. Prismässigt så landar det på allt mellan 10-25kr/liter och ger då runt 4gr kolhydrater per krona.

Saft

 

glass-618_640

Fördelar

Gamla goda BoB:s jordgubbssaft har nog de flesta av oss druckit i yngre åldrar. För 4kr/liter har du en färdigblandad saft som smakar gott och ger 88gr kolhydrater per liter. Räknat per servering landar vi på 15-18gr kolhydrater. Du får ihop 22gr kolhydrater för varje krona vilket är väldigt kostnadseffektivt.

Nackdelar

Det är en dryck för varma dagar i trädgården eller till barnkalaset, den är inte anpassa för idrott. För det första så är det en väldigt söt smak som kan ge den där klibbiga känslan i munnen (mycket socker). Vad gäller salter och mineraler så deklarerar de inte detta, bara att det är mindre än 0,05g natrium per deciliter. Övriga salter och mineraler som magnesium, kalium och kalcium deklareras inte och finns troligtvis i extremt små mängder om de ens finns med.

Resorb Sport

 

Fördelar

Bra mineralsammansättning som hjälper till med elektrolytbalansen i kroppen, lättdrucken fräsch citrussmak.

Nackdelar

Kalorifri och fyller således inte på de energidepåer som du förbrukar under loppet. Det är även väldigt dyrt med sina 25-30kr/liter. Att räkna antal kolhydrater per krona här känns väldigt orättvist, främst för att det inte är Resorbs uppgift att leverera kolhydrater utan enbart hjälpa till med elektrolytbalansen.


Slutsats

Kort summerat så är grundregeln att du bör tillföra det som är anpassat för situationen. En måltidsdryck under idrottsaktivitet är givetvis inte lika bra som en anpassad dryck (sportdryck). På samma vis som du inte bör dricka sportdryck hemma i soffan under fredagsmyset ihop med familjen. Är det en aktivitet som är under 60 minuter så behöver du inte tillföra någonting egentligen. Om det nu inte är extremt varmt (vilket är väldigt ovanligt i detta land).

Prisbilden varierar mellan gratis(ish) för vattnet upp till +45kr litern för kokosvattnet. Kolhydrater per krona-kampen vinner BoBs jordgubbssaft med sina 22gr kolhydrater per krona och förloraren i samma kamp är kokosvattnet med sitt 22 gånger så dyra pris på 1gr kolhydrat per krona. Resorben är inte medräknad, annars hade den givetvis förlorat i denna jämförelse.

Även smak ska vägas in i ekvationen. Om du under tävlingen dricker något som du verkligen ogillar så kommer det troligtvis påverka din prestation negativt även om det var en väldigt bra tävlingsdryck. Och givetvis, det som serveras under tävling och som du tänkt dricka utav bör du ha testat tidigare.


 

Kokosgeekande

Vita coco

Kokosvatten är tämligen nytt på marknaden och således finns det inte allt för många studier publicerade. Vi blev lite nyfikna på det och grävde lite extra djupt just här. Vi lyckades idag (150514) hitta 6st studier, där 2st var sponsrade av VitaCoco® Company (New York, NY) varvid de resultaten tolkas väldigt försiktigt. Av de icke-sponsrade artiklarna så var resultaten eniga om att kokosvatten hjälper till att behålla och återställa elektrolytbalansen under och efter lopp. Fortfarande inte bättre än sportdryck som är ”Golden Standard” inom idrottsnutrition och väldigt anpassat för situationen, men däremot bättre än vatten.

En av de sponsrade studierna fann att kokosvattnet oroade magen mer jämfört med vanligt vatten och sportdryck. Jag skulle dock vilja säga att det är ett metodproblem där då deltagarna drack 2 liter under 60min löpning på löpband. En orolig mage i samband med de volymerna vätska är inte allt för konstigt. Serveras det bara vatten och kokosvatten under loppet så sikta in dig på det du gillar bäst.


 

En jämförelse mellan olika tävlingsdrycker

av Tommy & Simon Tid att läsa 5 min
0