Välj en sida

Nu är det juletider vilket samtidigt innebär att vår konsumtion av Saffran (crocus sativus) sticker iväg ordentligt. Givetvis finns det en studie från ett forskarteam i Iran som undersökt saffranets effekter på idrottsprestation. Den publicerades för ungefär ett år sedan (januari 2016) så nu är det ett bra läge att lyfta upp den igen.

Bakgrund

Saffran är en av våra dyraste kryddor med ett pris på cirka 50.000kr/kilo. Majoriteten av det saffran vi äter plockas på stora saffransfält i Spanien eller nordöstra Iran (samma land som studien är utförd i). För varje kilo saffran så plockas och rensas 100.000 – 150.000 blommor för hand vilket givetvis gör att kilopriset blir därefter. För att du ska kunna köpa din påse med 0,5gr saffran så har någon odlat, plockat och rensat 50-75 blommor, så priset blir därefter. Men nu över till studien!

Saffransblomma

Saffransblomma

Resultat

Innan studien utfördes så gjorde forskarna en pilotstudie där de gav 300mg saffran varje dag till unga inaktiva kvinnor och kunde där se fysiologiska förändringar i flera tester utförda på löpband (syrekonsumtion, puls, VO2max) hos de som fått saffran.

Därför fortsatte forskarna och satte upp en dubbelblindad, randomiserad och placebokontrollerad studie där de undersökte hur 300mg saffran varje dag under 10 dagar påverkade styrka och reaktionshastighet på ljud och bild vilket är en metod för att mäta kognitiv prestation. Styrka mättes i en isometrisk benpressmaskin där de pressade allt vad de kunde i 3-5 sekunder med en platta under fötterna som mätte kraften.

Experimentgruppen (14 otränade män) som fick saffranskapslarna ökade både kraftutveckling och reaktionshastighet i jämförelse med kontrollgruppen (14 otränade män). De som fick saffranskapslarna hade en 12% snabbare reaktionshastighet för både ljud och bild, samt producerade 6-10% mer kraft i benpress. Detta är en ganska bra ökning sett till den lilla mängden arbete som krävs.

Tveksamheter

Men något som gör resultaten tveksamma är att metoden inte var en cross-over, det vill säga att deltagarna inte utförde båda tester och på det viset är sin egen kontrollgrupp. Istället slumpades (randomiserades) de in i två olika grupper, men utgångsvärden för de båda grupperna diffade ganska mycket redan innan interventionen påbörjade. Gruppen som fick saffran hade från start 6-11% lägre kraftutveckling under testerna inför och var således längre från sitt genetiska max. Detta trots att de som grupp hade 5% större tvärsnittsarea på lårmusklerna. En större muskel kan generera mer kraft så länge nerverna är med på banan. Saffransgruppen hade alltså mer benmuskler inför testet men var ändå svagare, något som får mig att fundera lite över metoden i studien. Forskarna körde ingen tillvänjningsfas inför start vilket man annars gör för att alla ska kunna övningarna och vara mer jämlika innan studien börjar.

Summering av vårt Saffran

Ännu en studie på ”functional food” och dess potentiella prestationshöjande effekter på ett eller annat vis. Läser man resultaten eller bara abstraktet till studien så ser saffran riktigt grymt ut och har du 3 gram hemma som du kan portionera ut under 10 dagar så kan du ju givetvis testa även detta inför en A-tävling av något slag.

Dra inte för stora slutsatser gällande de kognitiva effekterna heller, även där var det en skillnad från start på 8-13% för syn & ljud (saffransgruppen var 8-13% sämre än kontrollgruppen vid start) vilket är i linje med den 12% förbättring som uppmättes hos saffransgruppen. Antingen kan man vara skeptisk och misstänka att forskarna tyvärr inte randomiserat deltagarna helt och hållet, eller så har slumpen gjort att mindre “primade” personer med sämre fysiologiska värden och lägre kognitiv prestationsförmåga råkade hamna i samma grupp vilket gör att saffranseffekterna ser betydligt mycket bättre ut än de annars kanske gjort.

Men än en gång, gillar du saffran och känner att dessa 150kr för 3 gram Saffran kan vara värda att testa så kör på bara. I värsta fall så får du ingen effekt mer än att allt sista dagarna smakar saffran. Rent prestationsmässigt har du kanske kastat pengarna i sjön men uppsidan är att maten blir god och att du i all fall luktar väldigt l(l)ju(v)ligt…… 😉

Umara + Prestera Mera = Awesome


Tack till dig.
 Umara är den sponsor som gör det möjligt för oss att driva Prestera Mera och därigenom hjälpa dig.

Gillar du Prestera Mera så berätta det för oss i en kommentar eller lämna en recension på iTunes. Besök gärna också Umara och testa deras produkter. Det hjälper oss att hjälpa dig.

#66 Saffran för extra styrka och kraftutveckling

av Tommy & Simon Tid att läsa 7 min
0