Välj en sida

 

Nu är pollensäsongen i full gång i delar av landet så vi tänkte ta en liten titt på fältet idrott och pollen och om det finns några knep att dra nytta av för att minska risken för problem med pollen.

Bakgrund

25% av oss svenskar påverkas av pollen i Sverige och andelen idrottare som påverkas kan till och med vara ännu högre. Mycket pga mängden luft vi konsumerar varvid besvären märks tidigare och oftare. Vi utför stor mängd träning utomhus och volymen luft som passerar våra luftvägar kan ligga upp mot 200 liter/minut vilket gör att kontakten mellan luften och dess partiklar samt slemhinnorna i luftvägarna ökar enormt mycket jämfört med en sedativ människa. I en enkätstudie från Schweiz där nästan 3000 idrottare fördelat på 68 olika sporter deltog så visade resultaten att 59% av idrottarna att de behöver medicineras mot pollen under pollensäsongen för att kunna prestera som de vill.

Gräs och björkpollen är de pollensorter som de flesta påverkas av med symptom som besvär i luftvägar och ögon = inte nice om man är uthållighetsidrottare. Under högsommaren och främst varma dagar så påverkas vi som mest, då oftast av gräspollen som far runt med vindarna. Och här mitt i sommaren är vi ju nu så vi tar en extra titt på pollen och ser om det är något man kan göra åt besvären. OBS: Vi inkluderar inte ansträngningsastma och övriga astmatiska problem som är ganska vanligt, men det är en egen framtida artikel. Nu är fokus enbart på pollenrelaterade utmaningar som allergisk rinit och rinosinuit (irriterade slemhinnor).

Vilka hjälpmedel finns mot pollenbesvär?

  • Medicinering att använda sig av mot pollenbesvär och denna medicinering fungerar och kan i princip ta bort så gott som alla besvär så pollen ska inte vara en anledning till att inte kunna träna som man vill. Lider du av pollen vet du nog mycket väl hur detta fungerar och det finns tonvis med vetenskaplig litteratur inom området allergier och astmarelaterade problem med medicinering mot detta. Vi ska dock inte dyka ner i medicinalträsket i denna artikel.
  • Planera träningen. Pollenkoll.se har en fin pollenkalender som är överskådlig om du vill veta mer om säsongsvariationer. De har även pollenprognoser för olika regioner i Sverige. Finns även som app. Med den kan du planera dina pass om du vill köra utomhus. Det är ett bra första tips.

Lider du av pollensäsongen och medicinerar men ändå upplever besvär finns det några icke-farmakologiska sätt att minska påverkan.

  • Att öka luftfuktigheten är ett knep, så antingen planera in träningen utomhus när det är fuktigt, eller köra de hårdare passen inomhus. Det är det enklaste sättet att minska påverkan.
  • Munskydd kan hjälpa om du absolut vill träna utomhus när pollenhalterna är höga.
  • Skölja näsan med saltvatten är en en metod för att skölja bort allergener som irriterar.
  • Användande av nässpray och näsdilaterare som nässtrips/nasalband som man tejpar på näsan är också vanligt förekommande. Dessa nasalband är mer riktade för att lindra snarkningar men verkar även ha en positiv effekt inom idrott. Resultatet är detsamma, de vidgar näsgångarna så att luften kan passera lättare.

”Various nonpharmacologic therapies have been effective under certain conditions. For the treatment of AR, saline nasal irrigation is a safe and effective method of cleansing the nasal mucosa of allergens, and improving nasosinus disease [46]. External nasal dilators have been used by athletes [47] to increase nasal valve area, which is the narrowest area in the nasal canal [46], [48], and to significantly decrease submaximal exercise-perceived exertion, heart rate, ventilation, and volume of oxygen use [47].”

Probiotika för att lindra pollenbesvär – Funkar det?

Probiotika i olika variationer och dess effekt på luftvägarna hos idrottare under pollensäsongen har vi fått frågor om, det har undersökt och inte visat någon effekt.

En forskargrupp utförde en studie på 141 maratonlöpare som sprang Helsinki City Marathon fick tillskott av probiotika (Lactobacillus rhamnosus GG) 3 månader inför tävlingen. Inför och efter loppet mätte forskarna olika markörer/antikroppar för astma och allergiska reaktioner. Probiotikan hade ingen effekt på markörer över huvud taget. 

Värt att notera är att forskarna mätte upp ökade halter av antikroppar och andra markörer som visar påverkan från pollen hos samtliga deltagare i studien. Så även de som inte upplever besvär av pollen hade alltså en fysiologisk reaktion men kroppen kunde försvara sig och de var asymtomatiska. Det kan vara värt att känna till att bara för att du inte får symptom så betyder det inte att du inte påverkas av pollen i luften.

Pollen som tillskott

Det finns även pollen som tillskott. Ska man vara lite patriotisk så är det en svensk forskare vid namn Gösta Carlsson som på tidigt 50-tal var först ut med att få fram pollenextrakt som numera används inom medicinalfältet men även finns tillgängligt som tillskott för gemene man.

I en randomiserad dubbelblindad studie från 1982 delade man upp en grupp på 20st (16 män, 4 kvinnor) tävlingssimmare med ett VO2max på 55ml/kg/min i två delar där ena halvan fick pollenextrakt och andra halvan placebo under 6 veckor. Resultatet visade det ingen akut effekt på prestation. Däremot var gruppen som fick pollenextrakt borta från träningen på grund av problem i övre luftvägarna (URTI) 4 dagar (motsvarande 3 sjukdagar/person/år) under dessa 6 veckor. 

Detta ska jämföras med placebogruppen som  var borta 27 dagar (motsvarande 23 sjukdagar/person/år). Forskarna själva diskuterar detta och att den stora skillnaden såklart kan ha varit slumpen och att större grupper med deltagare över längre tidsperioder behövs för att säkra resultaten. Men likväl var det en skillnad som fanns och kan ha stor betydelse för idrottare övertid. Att ha några få färre sjukdagar på ett år kan göra mycket för utvecklingen över tid.

Det har dock inte utförts fler studier på detta område så vi kan inte säga att det hjälper, speciellt inte om du i dagsläget medicinerar mot pollenbesvär. Men det kan finnas en potentiell möjlighet att pollenextrakt kan hålla dig friskare under pollensäsongen om du är en av de som upplever problem i övre luftvägarna eller är extra trött under sommarperioden och inte har reflekterat över att det kan vara pollen som påverkar dig.

Umara + Prestera Mera = Awesome


Tack till dig.
 Umara är den sponsor som gör det möjligt för oss att driva Prestera Mera och därigenom hjälpa dig.

Gillar du Prestera Mera så berätta det för oss i en kommentar eller lämna en recension på iTunes. Besök gärna också Umara och testa deras produkter. Det hjälper oss att hjälpa dig.

#251 – Prestera trots pollen

av Tommy & Simon Tid att läsa 7 min
2