Lyssnarfrågor på ingång! I veckans avsnitt pratar vi bla om vad som begränsar vår löphastighet, hur stark en konditionsidrottare behöver vara, kolhydratintag under och intervallpass och hur man planera en träningshelg.
#253 Frågor & Svar
av Tommy & Simon | aug 4, 2020 | Artiklar | 4 Kommentarer
4 Kommentarer
Skicka kommentar Avbryt svar
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Tjena! Gillar er podd. Jag har en fråga om värmeacklimatisering och om man kan träna i jacka eller ha på sig mer kläder för att få liknande effekt, även när det inte är särskilt varmt? Tack för grym podd!
Hej!
Jag lyssnade på en podcast med en av Sveriges bästa 10000m löpare på 80-talet. Han menade att man inte skulle dra ner för mycket på volymen när man skulle toppa inför korta lopp som 5 och 10km. Det hade att göra med att blodvolymen i kroppen inte skulle minska för mycket.
Jag skulle gärna höra era tankar kring detta med blodvolym för oss motionärer. Har jag en större blodvolym ju mer volym jag får in? Jag som är en glad motionär som springer 5 mil i veckan. Finns det någon risk att dra ner för mycket på volymen om jag vill toppa lite extra för något lopp på 5 eller 10km?
Hej! Tack återigen för era poddar! Jag har en följefråga till det som ni beskriver om att den finns en max med stimuli. När vet jag att jag har uppnåt det vid intervaller, dvs att det inte är värt att köra ett intervall till. Jag brukar inte nöja mig med t ex 4×4, kör minst 6×4 till 8×4 eftersom jag känner mig inte färdigt tränat efter 4 intervaller. Eller jag kör alternativt 3 x 15min 40/20. En tid på 30-45min ren intervalltid är nog inte fel 2x/v? Eliten ligger ju upp till 2t/v.
Tränar mellan 7t och 9t/v för Vasaloppet och Nordenskiöldslopp, dvs jag måste hålla ur länge och tror att långa tunga intervallpass är av fördel, inte bara för pannbenet. Men finns det tecken när det blir för mycket?
Tack en gång till!!!! Otto
Tack för en riktigt intressant podd
Snubblade över några artiklar som hävdade att C-vitaminbrist kunde sänka fettförbränningen vid måttlig aktivitet.
Vet ni om det har gjorts någon forskning på om C-vitaminstatusen kan påverka fettoxiationen även vid hårdare ansträngning?
och isåfall kan det finnas någon fördel att ta ett C-vitamintillskott inför en ansträngning där man kan ha nytta av ökad fettförbränning (tex IM)