Lyssnarfrågedax igen! Vi snackar intervallupplägg, periodisering och energiintag för korta pass. Sen har vi också fått frågor på Simon träning inför hans målsättning att göra maran på 2.30 samt Tommys träning för att lösa Vättern på sub9!
#426 Frågor & svar
av Tommy & Simon | dec 6, 2023 | Artiklar | 4 Kommentarer
4 Kommentarer
Skicka kommentar Avbryt svar
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Tjena! Tack för en grymt bra podd! Förbered er på en lång fråga!😅
Har en angående förkylningar, vilket jag tyvärr har otroligt mycket av! Detta året är siffran runt 110 sjukdagar, uppdelat på 12 olika tillfällen (som en manlig menscykel 😅) är inte typen som får en traditionell mansförkylning, snare tvärtom så passar jag på att jobba mer eller grejar med nåt av alla mina projekt i hemmet!
Är en driven småbarnspappa som driver eget, med kanske för hög press på mig själv helt enkelt.
Frågan är hur jag ska tänka mellan förkylningarna?
När jag börjar bli frisk så börjar jag lugnt 2-3 pass (säkert precis på gränsen för tidigt) sedan är det all in elitmotionär tänk med att försöka ”ta igen” eller ”passa på” innan jag blir sjuk nästa gång.
Har ni några tankar hur jag borde gå till väga? har vart och tagit typ alla prover som finns utan resultat,och fått hälp med min astma. Antar att min totala livsbelastning är på bristningsgränsen.
Har man någon nytta av att träna på mellan varven när man bara når upp till samma nivå som innan sen är det dax igen. Når ganska snabbt min tidigare kapacitet men inte längre innan kroppen strejkar.
En frisk vecka ligger på mellan 7-11 timmar träning, varav många pass är i garaget kl 8 efter barnen lagt sig, eller distanscykel 5 mil till jobbet kl 4:30 på morgonen. Har en bra kosthållning, Sover 6-7 timmar väldigt bra men har en del stress i vardagen. Antingen på jobbet eller inre tankar att jag måste träna och hinna vara med min familj, och tycker det är onödigt att sitta still när man kan göra nåt vettigt ist.
Hör själv hur det låter när jag nu skriver ner hur min vardag ser ut men full gas på livet är min melodi oavsätt min kropps fysiska funktion tyvärr.
Ursäkta en väldigt lång fråga, ni får gärna korta ner/sammanfatta den om ni tar upp den i podden.
Med vänlig hälsning, Johan
Hej!
Jag ”onödigt” nog anmält mig till att göraVasaloppstrippeln 2024.
Just nu åker jag skidor efter bästa förmåga (finns konstsnö-spår i Trollhättan där jag bor) och löpträna för att vänja kroppen vidd att göra det ofta och längre.
Men när den ohyggligt frustrerande skidåkningsdelen är avklarad i slutet av februari, och byts ut mot cykling.
Är det lämpligt eller olämpligt att köra intervaller på cykeln och zon2/långpass på löpning fram till mitten av augusti?
Eller går jag miste om prestationsfördelar på löpet om jag bara kör Zon2?
Cyklingen kan jag, tävlat på mtb både långlopp och xco tidigare.
Men jag vill få ut så mycket som möjligt på löpningen, och jag önskar klara den under 10h..
Idéer?
Mvh
Anders
Fråga gällande energi under lopp och uppkastningar.
Hej, jag har en fråga gällande hur mycket energi som man rimligen kan få i sig om man regelbundet tar energi och sedan spyr upp det.
Om vi som exempel säger att man tar i sig 90g kolhydrater/timme i 3 timmar men sedan blir man illamående och spyr. Har man då blivit av med all energi som man försökt få i sig de senaste timmarna då. Eller annars hur mycket har kroppen hunnit tagit upp?
Hej!
Har en fundering rörande kreatin.
Det ska ju inte vara till hjälp vid konditionsidrott.
Men har för mig att ni rekommenderat det i samband med kolhydrater när man vill ha snabb återhämtning vid ett tvådagars lopp.
Kan det också vara en ide att blanda i kreatin med sportdryck i samband med lopp. Tänker främst på långa ultror typ 100 miles.