Välj en sida

Hur kan en diabetikers blodsockertester hjälpa dig?

Har du någon gång kollat hur ditt blodsocker rör sig under träning? Är du frisk så kommer det inte röra sig allt för mycket, men det är för att din lever skjuter till glukos så fort nivåerna sjunker. Det här är jättebra, för om inte levern gjort detta hade dina blodsockernivåer sjunkit och kroppens homeostas börjar påverkas ordentligt. Hela systemet är väl avvägt och delikat balanserat på en tunn men stark tråd där dina energilager är dina backup-system (mer info här).

Du har säkert koll på att kolhydrater höjer ditt blodsocker i de flesta fall. Dock inte under träning, eller ja, åtminstone inte märkbart direkt. Men låt oss nu titta på hur blodsockret kan vandra under ett träningspass, vi pratar alltså inte om blodsocker för sedativa människor. Fokus är alltid prestation i vårt fall, vi vill helt enkelt utbilda och lära och skapa en lättare förståelse för idrottsfysiologin och hur den kan påverkas.

 

 

Så därför….

Dagen till ära så gjorde jag (Tommy) en blodsockermätning innan och efter min löptur. Det ska påpekas att jag är typ 1 diabetiker varvid mitt blodsocker faktiskt kan röra sig så mycket som det gör. Är du frisk så sker detta inte hos dig. Dock kan din upplevelse av ett sjunkande blodsocker från 5,5 ner till 5,3 vara likvärdig min upplevelse när min går från 5,5 ner till 4,5. Helt enkelt för att du är mer finkänsligt inställd än vad jag är.

Men till skillnad från dig, kan du lättare se hur energin tar slut om du spanar in mitt blodsocker under träning. I ditt fall kommer, som jag skrev tidigare, din lever att balansera ditt blodsocker varvid du bränner lika mycket glukos som jag, men det syns inte på en mätning.

Så allting jobbar som en helhet och det finns givetvis djupare och mycket mer komplexa förklaringsmodeller på det här men i stora drag ser det ut så här.

1. Dina muskler bränner glykogen under aktivitet.

2. En liten mängd blodglukos återfyller musklernas glykogendepåer via transportörer som aktiveras av träningen och öppnar då upp en dörr in till cellerna för att ta in blodglukosen och fylla på depåerna.

3. Din lever släpper ut glukos i blodbanan för att återfylla den mängd som vandrat in i musklerna.

Löpningen

Innan loppet så åt jag frukost bestående av en skiva rågbröd med en burk makrill i tomatsås, 1 äpple, 1 tomat och 1 kopp kaffe. En inte allt för tung frukost då jag skulle springa 2 timmar senare.

Under loppet hade jag med mig en fickplunta (ja du läste rätt) med 30gr sportdryck utblandat i 200ml vatten. Jag hade även med 35gr dextrosol (druvsocker). Totalt alltså, 65gr kolhydrater.

Löpfakta

Sträcka – 7,1km

Tid – 49,29 min

Tempo – 7,00 min/km

Puls – 60-70 % av max

Vid den intensiteten jag sprang på kommer energin från både lagrade fettsyror och glykogen. Förhållandet är ungefär 60/40 där 60% är kolhydrater i form av blodsocker och muskelglykogen och 40% är fett. Detta är ingen exakt forskning i mitt fall, men jag vill presentera siffrorna så att ni ska få en uppfattning om vilken intensitet jag sprang på och en någorlunda uppfattning om andelen fett vs. glykogen som förbränns. För vidare läsning så kika här eller spana in graferna nedanför:

Nedan ser ni mina fyra blodsockermätningar innan och efter joggingrundan. Tre mätningar togs innan löprundan där de två sista av dem togs för att kolla så att blodsockret låg stabilt och inte hade några tillfälliga toppar eller dalar. Den fjärde och sista mätningen togs direkt efter rundan.

Som ni så vackert ser utifrån bilderna så har mitt blodsocker sjunkit under löpningen, detta trots intag av 60-65g snabba kolhydrater i form av sportdryck och dextrosol. Detta är en liten fight man som diabetiker får leva med. Halvvägs in i rundan var det riktigt tungt men hela pluntan dracks då upp och energin började komma tillbaka. Sen småknaprade jag dextrosol med jämna mellanrum under de sista 3 kilometerna.

Totalt fick jag i mig 60-65gr kolhydrater i form av glukos och fruktos under den här timmen. Det här är ingen forskning eller kalla fakta som presenteras, se det mer som ett roligt experiment. Jag ska låta min kära kollega Simon testa samma löprunda med samma energiintag och kolla av hans blodsocker också. Mest för att jag gillar att sticka folk i fingrarna 😉

Jag ville även med lite faktiska siffror påvisa att du faktiskt bränner en hel del kolhydrater även under låg och medelintensiv träning om den håller på en stund. Jag önskar idag att jag hade haft en plunta till med sportdryck för att kunna fortsätta några kilometer till. Jag var ju ändå igång, men det finns mer tid för löpning framöver.

Så fortsätt spring, du inspirerar andra till detsamma. Ditt blodsocker sjunker troligtvis inte något nämnvärt, men det betyder inte att du inte förbrukar kolhydrater.

Sjunker ditt blodsocker när du springer?

av Tommy & Simon Tid att läsa 6 min
2