Simon har sprungit Kullamannen och går igenom sitt lopp och hur energiplanen såg ut. Efter det går vi igenom en rad spännande lyssnarfrågor. Vi tar bla upp bikarbonat, Hb värden, egna salttabletter, koffeinintag på ultralopp och slagvolym.
#319 Kullamannen 2021 & massa frågor
av Tommy & Simon | nov 9, 2021 | Artiklar | 5 Kommentarer
5 Kommentarer
Skicka kommentar Avbryt svar
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Hej! Min fråga gäller om drycken som serverades under kullamannen hade en saltkoncentration som kan vara för hög för en icke insignifikant andel löpare?
En annan formulering på frågan är om den koncentrerade drycken innehöll för mycket salt för (a) majoriteten av löparna, för (b) de 25% med minst saltbehov eller för (c) de 5% med väldigt litet saltbehov. Om man tittar på forskningen om statistisk fördelning av saltbehov (om sådan finns), var hamnade kullamannendrycken?
Vore intressant att höra hur ni ser på denna fråga.
Tack på förhand och tack också för en intressant podd!
Hejsan!
Stort tack för att ni fortsätter leverera intressanta avsnitt vecka efter vecka!
Jag har en fråga angående uppladdning inför långlopp på 2.5-4 h, där intensiteten oftast är mycket varierande från snacktempo till maxinsatser. Vår tränare pratade om att det finns muskelnära fettdepåer som kan fyllas upp och tömmas på ett liknande sätt som glykogendepåerna och att man därför vill äta en del fett som komplement till kolhydratuppladdningen inför. Finns det någon forskning som stödjer att man kan ladda även med fett för att prestera bättre? Och isåfall, när och hur mycket borde man inta?
Ha det fint!
Rent hypotetiskt. Om man använder insulin utan att ha diabetes, skulle man kunna fylla glykogendepåerna snabbt och effektivt eller finns det några andra fördelar till varför det används som doping?
*smicker smicker*. Jag hörde Mirko Mandić prata om sina studier om högintensiv träning. Superhårda 30s intervaller. Han sa att glykogendepåerna tömdes mycket av bara tre såna intervaller.
Jag förstod inte hur mycket som är mycket? Och vad gäller då styrketräning? Tömmer man glykogen främst vid 12-15 reps eller har det att göra med hur lång tid ett set tar? Ex en maxtung tvåa i marklyft där man segdrar upp vikten kanske tar lika länge som 8 ”standardreps”. Och vid ex ett supertungt pass där man bara kör ex 2 reppare och vilar ordentligt. Tömmer det inte glykogenet så pass att det är läge att fylla på efter??
Vad innebär det för kroppen att äta livsmedel med högre glukosvärde än fruktos? Ex frukt med högre glukos eller rissirap istället för ”vanlig sirap”. Lagras det lättare som glykogen? Eller är insulinresponsen annorlunda? Och är det ena bättre än det andra när man konstant tränar och har sig.