I veckans avsnitt går vi igenom två case-studies från två mycket duktiga norska landslagsskidåkare, Didrik Tonseth och Marit Björgen. Vad var det i deras träning som gjorder att de gick från pallplatser till stora underprestationer men sen lyckades ta sig tillbaka? En ledtråd, intensitet och lågt kolhydratintag spelar en viktig roll!
Här är de två studierna:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2022.1089867/full
https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijspp/15/5/article-p663.xml
Tack för många timmars bra lyssning!
Jag funderar på vad är en rimlig ökning i träningstid per år? I studien gjord på Tønseth konstaterar ni att träningen ökas med ca. 5% per år. I sammanställningar av träningsdagböcker där man tittat på seniorer, herrar på elitnivå tycks ändå en ökning kring 5% vara vanligt men med en stor variation mellan idrottare kanske framförallt beroende på ålder.
Fick ihop strax under 500h förra säsongen. Planerar för 600h denna säsong. Kan man som ”elitmotionär” chansa och se ifall man fortfarande lever till sommaren eller är det bättre att planera för 525h?
Hej och tack för en väldigt lärorik podd!
Jag stod i duschen efter första träningspasset på länge nu ikväll då covid och influensa fullständigt satt vinterträningen ur kurs och funderade över en sak.
Låt oss säga att man efter tillfrisknande enbart håller sig till zon 2 puls första tre passen för att se så inget bakslag kommer. Kan man efter detta ”tjäna” på att köra på stenhårt något eller några pass för att ”påminna” kroppen om vilken fitness man hade innan insjuknandet och därmed påskynda adaptioner och komma tillbaks snabbare?
Är jag något på spåren eller håller på att bli tokig på allt som kommer hem från förskolan..