Välj en sida

Troligtvis har du inte missat massagepistolens intåg på marknaden senaste åren. Att utformningen är som en pistol (vilket absolut inte är en självklar utformning), med namn som Hypervolt, Hyperice etc och att de har blå/röda ledlampor får mig att tänka på de laserpistoler jag lekte med som pojke. Självklart vill jag ha en massagepistol som “vuxen” 😉

Tillverkarna har alltså lockat fram barnasinnet hos mig, kan de nu också bevisa att det finns en funktion med pistolen så är den troligtvis lättsåld. Fram tills nyligen har det inte funnits någon forskning som undersökt om massagepistolen är lika bra eller effektivare än massage/stretching vad gäller rörlighet och prestation, men nu har det kommit två stycken, en från 2019 och en från 2020 som undersöker detta. Vi ska fokusera på den senaste från 2020.

Tidigare forskning

Studien som vi alldeles strax går igenom är i princip en kopia på en tidigare studie från 2007 som undersökte samma sak, nämligen rörlighet (ROM) och kraftutveckling. Då jämfördes 2 manuella massagetekniker (vanlig massage och tapotement = snabba ninjaslag). Studien från 2007 fann att jämfört med kontroll (massören höll då sin hand på vaden för att ge värme, men utan att utföra några rörelser) så ökade båda massagetekniker rörligheten med 2-2,5 grader och kontrollgruppen 0,6 grader. Kraftutvecklingen var densamma för båda grupper. Summeringen blev att båda massagetekniker ökar rörligheten i fotleden utan att deltagarna förlorade kraft vid prestationstesterna, so far so good.

I modernare tid, 2019 utfördes en studie med massagepistol som uppvärmning för att se om en massagepistol kunde införas som en del i en dynamisk uppvärmning inför aktivitet. Användande av massagepistol under 5 minuter i slutet på uppvärmningen ökade rörligheten 4,9 grader och gjorde inte någon skillnad på prestation (mätt som hopphöjd). 6 personer presterade sämre med massagepistolen och 6 personer presterade bättre, så på gruppnivå, ingen skillnad.

Massagepistolstudien

Studien publicerades i december 2020 i Journal of Sports Science Medicine och undersöker hur en massagepistol påverkar rörlighet i fotleden (ROM) och prestation mätt genom att deltagarna kör en vadpress mot en tryckplatta som mäter kraften som vadmuskeln utvecklar.

Deltagarna i studien var 16 tränande (inte elit) män på 27 år, 179cm långa med en vikt på 79kg. Deltagarna visste inte om syftet med studien på något vis utan besökte labbet två gånger med två dagars mellanrum, ena gången användes massagepistolen och andra gången vanlig massage.

De värmde upp 10min på en testcykel och lade sig sen på en massagebänk där vadmuskeln (M.Gastrocnemius) masserades i 5 minuter med pistol eller för hand. Därefter mättes rörlighet och kraftutveckling.

Resultat

Rörlighet

Rörligheten ökade i snitt 5,4 grader hos personerna när de fick massage med hand eller pistol, ingen statistiskt skillnad mellan behandlingarna fanns.

Kraftutveckling

Ingen påverkan på kraftutvecklingen kunde uppmätas här, precis som i de tidigare studierna från 2007 och 2019. Summerat kan vi alltså säga att du presterar inte sämre av att använda massagepistol trots en ökad rörlighet i fotleden.

Diskussion

Anledningen till att man mäter både rörelseomfång och prestationsmarkörer är intressant. För explosiva idrotter så är det negativt att vara för avslappnad och mjuk i musklerna när du ska prestera, du vill liksom ha kvar spänningen i muskeln för att få den att skjuta iväg dig snabbare åt det håll du vill. Lite som en spänd fjäder som skjuter iväg längre än en mjuk uttöjd fjäder. Detta är visat i flera sporter men framförallt inom löpning att plantarflexionen, dvs rörelsen du gör när du trycker ifrån i löpsteget är viktig både i korta sprinter men även under längre tids löpning i konstant fart (i studien var den farten satt till 18km/h (3:20 tempo) så ändå en snabb “distansfart”).

Samtidigt vill du inte vara för stel så du behöver motarbeta din egna stelhet i en rörelse eller ökar risken för skador. Som ett exempel så i ett löpsteg så är det ju bra med rörliga höftböjare som gör att du kan skjuta dig mer framåt utan att böjarna bromsar din rörelse när du har benet bakom dig i frånskjutet. Samtidigt vill du inte ha för rörliga böjare för när det går tillräckligt fort så vill du ha höftböjarnas hjälp att med gummibandseffekt få fram benet igen så du kan ta nästa löpsteg. Det är inget du behöver fundera på egentligen, att träna på rörelsen brukar leda till att det blir ett effektivt steg till slut ändå.

Anledningen till att din rörlighet ökar av massage är flera. Ett citat ur artikeln summerar det bra:

“According to the review by Weerapong et al. (2005), a possible mechanism for the increase in ROM following a conventional massage is biomechanical changes (i.e. reduction in muscle compliance), but also physiological (i.e. increased blood flow), neurological (i.e. reduction in perception of pain), and psychological changes (i.e. increased relaxation)”

Vi har gått igenom några av dessa faktorer i tidigare artiklar om massage för återhämtning och Foam Rolling. Varmare muskler och ökat blodflöde får du av det mekaniska arbete som utförs av masserande händer eller en massagepistol, och det i sig är bra för både uppvärmning och återhämtning. Som forskningen nu visar är massagepistol likvärdig med vanlig massage vad gäller effekter på rörlighet över en led, förutsatt då att båda metoder utförs med samma tryck och under samma tid.

Forskarna använde i studien ett huvud på pistolen som var “mjukt” och kunde liknas vid massörens händer och inte heller skapade obehag hos deltagarna. De diskuterar om ett annat hårdare huvud hade gjort någon skillnad men troligtvis inte. Inte mer skillnad än vad som kan finnas mellan olika massörer som tar i mer eller mindre när de knådar.

Slutsats – Massagepistol eller besök hos massören?

Well, det får du bestämma, det ena behöver ju inte utesluta det andra. Fin slutsats va? Massagepistoler finns det gott om och du kan få en för under tusingen numera så det kan vara värt det om du upplever att du är stel. Ett besök hos massören kan ju dock ge en personlig konsultation, knådande av hela kroppen, avslappning och mänsklig kontakt + att friskvårdsbidraget kan användas. Valet av det ena eller andra, eller båda delar är en diskussion du får ta med dig själv.

Rörligheten i de olika studierna har ökat 5 grader i fotleden, det kanske inte säger så mycket i sig men känner du att du börjar bli stel i en led så det påverkar ditt löpsteg (eller för den delen en rörelse inom skidåkning, simning, cykling etc) så massera på. Viktigt att notera är att effekterna är akuta och inte ihållande. Återgår du till den livsstil som gjort dig stel kommer du bli stel igen även om du med massagepistolen fick upp rörligheten 5 grader efter att du kört med den. Där är en fördel med massagepistol, ligger den hemma så är steget till att använda den kortare jämfört med att boka upp en tid hos en massör.

Umara + Prestera Mera = Awesome


Tack till dig.
 Umara är den sponsor som gör det möjligt för oss att driva Prestera Mera och därigenom hjälpa dig.

Gillar du Prestera Mera så berätta det för oss i en kommentar eller lämna en recension på iTunes. Besök gärna också Umara och testa deras produkter. Det hjälper oss att hjälpa dig.

#278 Massagepistol – Vad säger forskningen om den?

av Tommy & Simon Tid att läsa 7 min
1