Fredrik Zillén är mannen som älskar att föreläsa och utbilda. Han är framförallt känd som löpcoachen och driver varumärket ”spring snabbare” som nu tusentals löpare fått ta del av bland annat genom hans analysverktyg ”motion metrix”. Vi pratar armpendling, stegfrekvens och tar upp många många fler intressanta frågeställningar och funderingar.
#157 Intervju – Fredrik Zillén – Spring Snabbare
av Tommy & Simon | okt 1, 2018 | Artiklar | 8 Kommentarer
8 Kommentarer
Skicka kommentar Avbryt svar
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Ett mycket intressant och givande avsnitt. Perfekt sällskap på morgonens ”Coffee run” 😉
Kul att höra att du gillade det. Fredrik är onekligen väldigt duktig + nördig inom sitt område 🙂
Har ni tips på bra lakta tmätare som man kan använda på sig själv hyffsat enkelt? Så enkelt att man kan ta de på 1 minuts vila i ett ramptest? Och kanske ännu viktigare är de något ni tror kan bidra med mervärde eller är de mest som en kul grej?
Det är absolut en bra investering, att kunna mäta fram sin egen laktattröskel för varje idrott är guld värt för att dels se utvecklingen i idrottandet, men även kunna planera tävlingsfart.
Vi har en Lactate Scout, det är en portabel liten mätare som du får i ett case med alla tillbehör du behöver. Skaffade vår egen här – https://shop.fysiotest.se/category/lactate-scout–laktatmatare
Varför sväller jag och många med mig i kroppen vid långa långpass och tävlingar i löpning? Då pratar jag om när man är ute över ca 3-4 timmar. Samlar man på sig vätska eller vad är det som händer? Dagen efter ett sånt långt pass kan jag väga flera kg mer än innan. För mig så försvinner svullnaden och jag väger som innan långpasset efter 2-3 dgr.
Vet att det är många som funderar över det här.
Du kanske har påbrå från gremlins, de växer när de blir blöta 😀 :D. Nä skämt å sido, det är en bra fråga och beror på svullnad och mikroinflammationer men du får ett djupare svar i avsnitt 160 🙂
Hej!
Jag lyssnade på ett avsnitt av Maraton podden där de intervjuade Johan Olsson. Han pratade om att ”tända lampan” innan intervallpass med hjälp av tung styrketräning. Alltså köra några tunga lyft med få repetitioner utan att bli trött med muskler man ska aktivera under intervallerna just innan passet för att rekrytera mer muskelfibrer och således få en större muskelaktivering och effekt av träningen. Som jag förstod det skulle poängen vara att lura kroppen att använda mer muskelfibrer än vad som egentligen behövs. Fungerar det – och är det effektivt? Om det fungerar och är effektivt tänker jag att det i så fall bör vara en god idé att köra t ex 10 min tung styrketräning med ett set mark, frivändningar och benböj innan man bränner av sina 4×4. Vad tror ni om det?
Tack för en härlig podd och att ni bidrar med massor av träningsglädje och kunskap!
//Edvin
Det är en klassiker inom styrkevärlden och benämns Post Activation Potentiation (PAP) och fungerar bra om det utförs på rätt vis. Vi diskuterar din fråga i avsnitt 160 🙂